Categories: CoachingNieuws

12 Oplossingsgerichte vragen om van A naar B te komen

Met de volgende 12 oplossingsgerichte vragen kun je jezelf succesvol van A naar B een coachen. Ze helpen je voorkomen dat je in cirkels blijft rondlopen en houden de focus op waar jij naar toe wil. Wetenschappelijk onderzoek heeft laten zien dat mensen die deze vragen bewust toepassen, meer succes hebben bij veranderingen in hun leven.

  1. Waar droom je van?
    Stel dat je dromen over een of twee jaar zijn uitgekomen, hoe ziet je leven er dan uit? Visualiseer zo concreet mogelijk hoe jij dan door het leven gaat. Laat dit een zo aantrekkelijk mogelijke kijk zijn op de toekomst die jou gelukkig maakt.
  2. Welke doelen wil je behalen?
    Nu je een helder beeld hebt van jouw gewenste toekomst, kun je enkele doelen stellen die je helpen je droom te verwezenlijken. Aan welke zaken kun je concreet werken om je droom waar te maken. Meestal zijn er meerdere doelen te behalen voor dat je je droom hebt gerealiseerd. Beschrijf je doelen zo SMART mogelijk.
  3. Wie gaat je hierbij ondersteunen?
    Met welke belangrijke personen waar jij vertrouwen in hebt kun je je plannen delen? Hoe zouden ze je kunnen helpen en wie zou er baat bij kunnen hebben wanneer jij je doel haalt. Wie zou jij als jouw supporter bij je project willen betrekken?
  4. Wat gaat het behalen van je doel je opleveren?
    Om langdurig gemotiveerd te kunnen blijven voor je plannen is het belangrijk dat het aantrekkelijk en interessant voor je is. Hoe zou dit nuttig voor je zijn en wat zijn de voordelen voor jou en anderen?
  5. Hoe ver ben je al op weg?
    Meestal ben je niet helemaal blanco als je aan een project begint. Vaak ben je er al een tijdje mee bezig of heb je op andere terreinen ervaring opgedaan. Op een schaal van 0 tot 10, als 0 is de start en 10 is de finish, waar sta jij dan nu?
  6. Wat zijn je volgende stappen?
    Maak een planning met de acties die je de komende tijd gaat ondernemen die je naar je doel gaan leiden. Welke stappen ga je de komende weken zetten om een punt hoger op de schaal van 0 tot 10 te komen? En wat volgt daarna?
  7. Welke valkuilen ga onderweg tegen komen?
    We kunnen net doen als of het allemaal makkelijk is, maar dat is zelden zo. Je weet, de lastigste persoon om te coachen dat ben jezelf. Hoe zou jij de boel kunnen saboteren? Waar zie je tegen op? Door hier op voorhand over te denken word je bewust waarom het niet makkelijk zal zijn en kom je minder snel voor verrassingen te staan.
  8. Wat geeft je vertrouwen dat het haalbaar is?
    Wat zijn je hulpbronnen die je kunt inzetten bij het realiseren van je droom? Over welke vaardigheden, competenties, eerdere successen en steun van buitenaf beschik je. Hoeveel vertrouwen heb je dat het je lukt, als 0 nooit is en 100 zeker weten is? Wat maakt dat je dat cijfer geeft? En wat zit er nog meer in, dat je vertrouwen geeft?
  9. Ga je er ook echt je bed voor uit komen?
    Een plan of goede voornemens hebben is leuk, maar daar koop je nog weinig voor. Waar het op aan komt is commitment. Kom jij voor dit doel ook echt je bed uit, ben je er echt voor gemotiveerd? Wat zou je jezelf en anderen kunnen beloven dat je gaat doen? Maak de stappen niet te groot en spreek ze openbaar uit. Dat laatste kan je net dat extra zetje geven om te doen wat je hebt beloofd.
  10. Hoe ga je het volhouden?
    De finish behalen vraagt doorzettingsvermogen. Dus we moeten stoppen met stoppen! Hoe hou je de focus op het uitgestippelde pad? Ben je bereidt de prijs te betalen? Als dat niet het geval is zul je snel gefrustreerd raken en het bijltje erbij neergooien. Kortom definieer de noodzakelijke stappen om bij je doel uit te komen en doe ze ook. De meeste mislukkingen komen door te vroeg stoppen, de meeste successen door de wil om die extra stap te zetten.
  11. Hoe kun je vooruitgang meten?
    Meet regelmatig je resultaten om te zien of je acties je ook brengen waar je naar toe wilt. Wanneer het nodig is stuur je bij. Krijg goed zicht op wat werkt en ga daar mee door en stop met wat niet werkt.
  12. Met wie ga je je behaalde succes vieren?
    Bedenk op voorhand met wie, waar en hoe je het feestje gaat vieren wanneer je je doel hebt bereikt. Dat alleen al is een heerlijk vooruitzicht en een mooi moment om je dankbaarheid te uiten.Geïnspireerd op Ben Furman en Tapani Ahola. Zij schreven een mooi boekje over oplossingsgericht werken als veranderstrategie met de titel Reteaming.
Rens Mesters

Recent Posts

Hand-out: Je Beleeft het Leven van Binnen naar Buiten

We denken vaak dat onze ervaringen en emoties direct veroorzaakt worden door wat er buiten…

3 maanden ago

Psychosociale zorg is laagdrempeliger geworden

Interview met Rens Mesters (lid LVPW) De Landelijke Vereniging voor Psychosociaal Werkenden telt meer dan…

4 maanden ago

Hoe versterk je je emotionele stabiliteit en mentale flexibiliteit?

Emotionele stabiliteit is de capaciteit om je emoties te beheersen en je geestelijke evenwicht te…

2 jaar ago

Wat is psychosociale begeleiding?

  Mesters Coaching & Counselling is lid van LVPW

3 jaar ago

8 tips om metaal gezond te blijven nu de lockdown langer duurt

Een verlenging van deze lockdown zit er aan te komen ondanks Mark Rutte al weer…

4 jaar ago