Waarnemen en feedback geven zonder oordeel is best lastig. Je eigen oordeel sluipt soms gemakkelijk in een gesprek en dan is de kans groot dat je gesprekspartner afhaakt. Een oordeel wordt snel ervaren als kritiek. Met geweldloze communicatie bereik je de ander wel met je feedback. Op de volgende manier kun je dat doen:
Onze aandacht wordt massaal overgenomen door beeldschermen. De grootste boosdoener: social media. Volgens de wetenschap kan de schade aan je geest en denkvermogen zelfs behoorlijk grote vormen aannemen. De onderstaande klachten zijn inmiddels bekend en worden gestaafd met verschillende onderzoeken, zo meldt manners.nl.
Het wakkert narcisme aan
Hoewel elke jonge generatie gebukt gaat onder een dikke laag kritiek – vroeger was je des duivels als je naar popmuziek luisterde -, wordt de hedendaagse kritiek van de oudere generatie onderschreven door tientallen studies en wetenschappelijke artikelen: overmatig gebruik van social media gaat hand in hand met narcisme, oftewel schaamteloze zelfpromotie. Sommige onderzoekers beweren zelfs dat een hogere activiteit op social media te koppelen is aan mindere sociale skills in het echte leven.
Voor iedereen is het goed om ook lummeltijd te hebben. Daarin rust je uit en komen soms de beste ideeën in je op. Daarnaast krijg je ruimte om te genieten van wat je aan het doen bent. Niks doen en rust zijn een must voor ons mentale welzijn en niet alleen tijdens onze vakantie.
Het lijkt wel of druk doen de standaard is en we komen altijd tijd te kort. Ondanks dat we klagen over de druk, zijn we er ook stiekem wel een beetje trots op, want hoe drukker, hoe succesvoller, zo lijkt het. Dit gaat zover dat wanneer het even rustig is, de paniek toeslaat. Als er ook maar een moment van leegte of verveling dreigt, zoeken we direct afleiding in onze telefoon, televisie of wat dan ook om de lege tijd te verdrijven. We lopen hijgend achter de tijd aan en als er een leeg momentje is weten we niet hoe snel we dat moeten vullen.