Interview met Rens Mesters (lid LVPW)

De Landelijke Vereniging voor Psychosociaal Werkenden telt meer dan 250 therapeuten. Al die therapeuten zijn uniek en hebben hun eigen verhaal over wat ze doen, wat ze beweegt en waarom ze lid zijn geworden van LVPW. Een van deze therapeuten is Rens Mesters uit Tilburg. Hij is een duizendpoot, die al bijna 25 jaar in het vak zit. “Ik heb dit beroep gekozen om meer 1-op-1 gesprekken te kunnen voeren, maar kan het niet laten om steeds weer de samenwerking te zoeken.”

“Toen ik in 2001 met Mesters Coaching & Counselling begon, kwam ik uit het bedrijfsleven. Ik begeleidde toen veranderprocessen bij klanten van Oracle. Een mooie baan, maar ik miste de diepgang in 1-op-1 gesprekken met mensen. Ik ben nog altijd blij dat ik toen de stap heb gezet om me om te scholen en daarna de sprong in het diepe te wagen. Ik weet nog dat ik na tien maanden als zelfstandige genoeg verdiende om mijn eigen broek op te houden.”

België

Inmiddels is Rens vele jaren en ervaringen verder. Een kwart van zijn tijd besteedt hij aan particuliere cliënten in zijn praktijk. “Die komen via-via bij mij terecht of hebben mij gevonden via mijn website”. De rest van zijn tijd gaat zitten in werk in opdracht van diverse bedrijven en organisaties. Eén van zijn grotere opdrachtgevers is Baanbrekers in Waalwijk, waar hij als bedrijfsmaatschappelijk werker mensen met een beperking of afstand tot de arbeidsmarkt begeleidt. Sinds 2021 is Rens ook eindverantwoordelijk voor de Academie Coaching & Counselling in België. “Dat is een volledig zelfstandig opleidingsinstituut in Antwerpen en Gent, waar inmiddels drie professionals de verschillende opleidingen en training verzorgen.”

Wandelen

Eén van de werkvormen waar Rens graag mee werkt, is wandelen. “Voor een aantal cliënten geldt dat een klassieke gespreksopstelling minder goed werkt. Het praat dan gemakkelijker als je elkaar niet hoeft aan te kijken en je tegelijkertijd iets actiefs doet. Ik heb twee vaste wandelroutes die een uurtje duren. De een is in de omgeving van mijn praktijk. De andere is bij de universiteit van Tilburg, waar ik regelmatig voor werk om professoren, medewerkers en studenten te begeleiden als daar behoefte aan is.”

LVPW

Toen in 2016 de voorzitter van de LVPW een stap terug moest doen omdat hij voorzitter van de koepelorganisatie RBCZ werd, was het Rens die tijdelijk het voorzitterschap wel wilde waarnemen. “Uiteindelijk werd dat ruim drie jaar. Ik draag de LVPW een warm hart toe. Het is voor elke vakgenoot een comfortabele en veilige paraplu met een professioneel netwerk. Ik heb me daarnaast beziggehouden met de oprichting van SCAG, de klachten- en geschillencommissie. Elk lid van de LVPW is in principe ook automatisch hierbij aangesloten en voldoet daarmee aan de voorwaarden van de WKGZ.

Trends

Als ik de huidige positie van de psychosociaal therapeuten vergelijk met ruim 20 jaar geleden, dan zie ik wel enkele grote verschillen. Maatschappelijk is het veel meer geaccepteerd dat je naar een psycholoog of psychosociaal therapeut gaat. Dat maakt ons werk laagdrempeliger. Je hoeft niet per se een gedragsstoornis te hebben om hulp te zoeken. Het kunnen bijvoorbeeld ook vragen zijn die te maken hebben met zingeving of verlies.

Ambitie

Op termijn zou ik het mooi vinden om met een aantal aanverwante professionals in een psychosociaal gezondheidscentrum samen te werken. Ik moest er onlangs nog aan denken, toen ik de cursus Positieve gezondheidvolgde via LVPW. In die cursus stond ook de holistische visie in ons vakgebied centraal, waarbij een mens meer is dan de klacht of kwaal. Door klachten en aandoeningen vanuit biologisch, psychologisch en sociaal perspectief te benaderen, komen we verder dan als we allemaal op ons eilandje blijven zitten.”