9 Tips om gezond thuis te werken ten tijde van coronavirus

Op zich is thuiswerken niet nieuw, alleen moeten veel mensen zich nu noodgedwongen en zonder dat er veel aanpassingstijd is deze manier van werken eigen maken.

Om je goed te kunnen concentreren is het belangrijk dat je een rustige plek ter beschikking hebt. En juist dat kan nu lastig zijn omdat ook de kinderen geen lessen meer hebben op school. De kans is dus groot dat je je thuiswerkplek’ moet delen met kinderen en tieners.

  1. Maak afspraken met uw kinderen
    Werk en vrijetijd is voor mensen die dagelijks ‘naar het werk’ gaan duidelijk gescheiden. Thuis is dat minder vanzelfsprekend. Het is bijgevolg belangrijk om zelf voor een duidelijke structuur te zorgen. Afspraken maken tussen ‘tijd samen doorbrengen’ en ‘tijd alleen’ en wat je daaronder verstaat, is een goede basis. Voor kleine kinderen zal je dat concreter en wellicht ook visueler moeten maken. De tips van Expertisecentrum Education & Development (UCLL Hogeschool) kunnen daarbij zeker helpen.
  2. Vermijd afleiding, stimuleer concentratie
    Werk aan een tafel of bureau en niet in de zetel en liefst op een plek die je kan afsluiten of die duidelijk afgebakend is. Hier heb je alles bij de hand om te kunnen werken: internetverbinding, laptop, bureaustoel, bureautafel. Zodra je hier zit, ben je aan het werk. Lees ook deze ergonomische tips door over de inrichting van uw noodbureau.
  3. Structureer je dag
    Niet alleen voor je huisgenoten is het belangrijk om uw werkdag goed te structureren. Het zorgt ervoor dat je zelf ook het onderscheid kan bewaren tussen werken en vrijetijd. Maak er een gewoonte van om, net zoals je naar het werk vertrekt, op tijd te starten en je collega’s bij het begin van de werkdag te begroeten. Met moderne communicatiemiddelen is dit eenvoudig te realiseren. Het is de gelegenheid om de werkdag te overlopen. Baken af wanneer je een pauze wil nemen of tijd wil doorbrengen met je kinderen. Maak op dezelfde manier ook duidelijk een einde aan de werkdag. Anders dreig je bezig te blijven en ontstaat op de duur het gevoel dat dit ook de norm is.
  4. Zorg voor routine
    Routine geeft rust. Én zorgt ervoor dat u meer gedaan krijgt op een dag. Sta iedere dag om dezelfde tijd op en maak duidelijke afspraken met uzelf. Hebt u terugkerende taken? Voer ze iedere dag op hetzelfde moment uit.
  5. Maak een to-do-lijst
    Begin de dag met een lijstje: wat ga je vandaag doen? Welke klussen moeten af? Zo’n lijstje kun je ook de dag ervoor al maken. Zo kun je meteen van start. En maak een planning die voor jou werkt. Ben je ’s ochtends heel productief? Start je dag dan met de belangrijkste taken.
  6. Pas timemanagementtechnieken toe
    Dankzij digitale communicatie kunnen heel wat werknemers ondanks de coronapandemie hun job thuis verderzetten. De technologie opent echter ook de deur voor hyperconnectiviteit; altijd en overal bereikbaar zijn. Daardoor ontstaat het risico dat je niet meer in staat bent om efficiënt te werken. Daarom is het goed om taakblokken af te bakenen en communicatieblokken in functie daarvan in of uit te schakelen. Zet van 9 tot 11 uur bijvoorbeeld Skype op ‘niet storen’ en schakel je mailprogramma uit omdat er dan een taak op de agenda staat die concentratie vergt. Licht je collega’s hier ook over in zodat er geen misverstanden ontstaan.Gebruik bijvoorbeeld de pomodoro-techniek die uit vijf stappen bestaat:
    1. Besluit welke taak je gaat doen
    2. Stel de wekker in op 25 minuten
    3. Werk aan de gekozen taak tot de wekker gaat
    4. Neem een korte pauze (5 min)
    5. Elke vierde ‘pomodoro’ neemt u een langere pauze (tussen de 15 en 30 minuten)

    We zullen met zijn allen nu meer via mails, skype en telefoons gecontacteerd worden. Baken alvast enkele vaste momenten per dag af om mails te lezen. Bekijk de meest dringende en kies ervoor om mails meteen af te handelen als daar minder dan 2 minuten voor nodig is. Alle andere plan je in op een later moment.

  7. Neem pauzes en blijf bewegen
    Wie lang neerzit, berokkent zijn lichaam schade. Meer bewegen en minder lang aan één stuk door neerzitten is dus de boodschap. Verlies ook in deze coronatijden de beweegnorm en de zitnorm niet uit het oog.
    • 150 minuten matig intensief bewegen per week of 30 minuten per dag.
    • Maximum 8 uur per dag zitten.

    Sta elk halfuur even recht en ga elke dag het huis uit voor broodnodige lichaamsbeweging. Buitenlucht is gezond en heeft een positief effect op ons mentaal welzijn. Een flinke wandeling, een fietstochtje. Alleen, met één vriend of vriendin of gezellig samen met al uw gezinsleden en op voorwaarde dat de social distancing-regel van 1,5 meter gerespecteerd blijft. Bewegen heeft veel voordelen: u bent productiever en krijgt dus meer gedaan, u blijft geconcentreerd én u voorkomt lichamelijke klachten.

  8. Spreek af online en maak het gezellig
    Werken is ook een sociale gebeurtenis. Zeker voor singles houdt telewerk een risico op isolement in. Skype, Zoom, Teams, Whatsapp en andere communicatiemiddelen laten echter niet alleen professioneel samenwerken toe. Je kan ze ook creatief aanwenden om samen met collega’s pauzes te nemen, samen te lunchen, te koffiekletsen … Spreek onderling af om een gezamenlijke onlinepauze te nemen. Een praatje met collega’s maken of even bijkletsen met vrienden? Dat kan nog steeds! Met videobellen kunt u elkaar gewoon zien. En maak het thuis gezellig met een mooie bos bloemen op tafel.
  9. Stop op tijd
    Bent u moe of krijgt u niets meer gedaan? Stop de tijd! Ga lekker bewegen en zorg voor voldoende slaap: dat geeft een berg energie. Zo kunt u de volgende dag weer fris beginnen.

bron: CZ en TvC

 

Rens Mesters

Recent Posts

Hand-out: Je Beleeft het Leven van Binnen naar Buiten

We denken vaak dat onze ervaringen en emoties direct veroorzaakt worden door wat er buiten…

3 maanden ago

Psychosociale zorg is laagdrempeliger geworden

Interview met Rens Mesters (lid LVPW) De Landelijke Vereniging voor Psychosociaal Werkenden telt meer dan…

4 maanden ago

Hoe versterk je je emotionele stabiliteit en mentale flexibiliteit?

Emotionele stabiliteit is de capaciteit om je emoties te beheersen en je geestelijke evenwicht te…

2 jaar ago

Wat is psychosociale begeleiding?

  Mesters Coaching & Counselling is lid van LVPW

3 jaar ago

8 tips om metaal gezond te blijven nu de lockdown langer duurt

Een verlenging van deze lockdown zit er aan te komen ondanks Mark Rutte al weer…

4 jaar ago