Stress kan ons emotioneel behoorlijk uit balans brengen. In het boek ‘Uw Brein Als Medicijn’, een absolute bestseller, van dr. David Servan-Schreiber beschrijft hij zeven toegangswegen tot het emotionele brein die het evenwicht tussen denken en voelen herstellen. De eerste manier is gebaseerd op de wisselwerking tussen ons hart en onze hersenen: hartcoherentie.
In dit blog een handige tool die helpt om je stressniveau te verlagen, je concentratie te verbeteren en je veerkracht versterken.
Wanneer je in een stressvolle situatie zit, is je hartritme ‘chaotisch’: het vertoont een grillig en onregelmatig patroon. Andersom varieert het hartritme regelmatig wanneer je je goed voelt en tevreden bent, het hartritme is dan coherent.
Rem en gaspendaal
Om te begrijpen hoe hartcoherentie werkt, is het goed om te weten dat ons hart niet gelijkmatig tikt. Het versnelt en vertraagd continu, onder invloed van twee delen van ons autonome zenuwstelsel. Die zijn het best te vergelijken met een rem en een gaspedaal. De eerste vertraagd het tempo, de tweede voert het juist op. Wie lijdt aan stress, is in een zekere zin de controle kwijt over het gaspedaal: dat blijft voortdurend ingedrukt en daardoor wordt het hartritme grillig. Dit kost onnodig veel energie en put ons uit.
Het goede nieuws is dat je op een eenvoudige wijze hartcoherentie kunnen oproepen door je te concentreren op je ademhaling. Hiermee kun je de balans tussen gas geven en afremmen herstellen waardoor je je weer prettig en veilig voelt en los komt van je angst, spanning en stress.
Ademhalingsoefening met Respiroguide pro
Met deze app kun je op eenvoudige wijze je ademhaling gebruiken om in hartcoherentie te komen. Door met je ademhalingsritme het oranje bolletje te volgen dat in een golfbeweging op en neer beweegt.
Uitbreiding met hartfocus:
Richt je aandacht op je hartstreek, in het centrum van borstkas
Blijf je aandacht gericht houden op je hartstreek en terwijl je ademt stel je je voor dat adem door je hart stroomt.
Terwijl je dit zo doet, richt je je aandacht op een positief gevoel. Dit kan een gevoel van liefde zijn voor iemand of een gevoel van waardering voor iets of iemand in je leven.
Positieve effecten
Hartcoherentie heeft een positieve invloed op onze stresshormoonbalans. Het zorgt voor een afname in de aanmaak van cortisol: het belangrijkste stresshormoon dat veel gezondheidsproblemen kan veroorzaken. Aan de andere kant zorgt het voor de aanmaak van het hormoon DHEA. Dit hormoon leidt tot rust en herstel in het lichaam.
Bij dagelijkse beoefening van hartcoherentie zijn ook nog de volgende effecten te bereiken:
Verbetering van het immuunsysteem
Verlaging van de bloedruk, bloedsuikerspiegel en cholesterolspiegelVermindering pijnklachten
Verbeterde longfunctie
Verbeterde emotionele balans
Genoeg reden om weer opgelucht adem te halen 😉
We denken vaak dat onze ervaringen en emoties direct veroorzaakt worden door wat er buiten…
Interview met Rens Mesters (lid LVPW) De Landelijke Vereniging voor Psychosociaal Werkenden telt meer dan…
Emotionele stabiliteit is de capaciteit om je emoties te beheersen en je geestelijke evenwicht te…
Een verlenging van deze lockdown zit er aan te komen ondanks Mark Rutte al weer…