home | diensten | verwijzers | over MCC| weblog | contact

rensmesters

counselling,coaching&psychologie


Counsellor, meer dan een luisterend oor

Geschreven door Rens Mesters
Dinsdag, augustus 2010

De wachtkamer van de GGZ zit propvol met mensen die op de een of andere manier te kampen hebben met psychische problemen. Voor mensen die ‘alleen maar’ in hun werk of thuis vastgelopen zijn, is haast geen ruimte meer. Voor hen springt de psychosociaal werker bij.

Het gaat de laatste tijd absoluut niet lekker met Theo. Met knallende hoofdpijn wordt hij ’s morgens wakker, nauwelijks uitgerust van wéér een nacht waarin van slapen niet veel kwam. De spanningen op zijn werk kan hij maar niet van zich afzetten. Daardoor gaat het ook thuis niet zo goed. Voor Ellen, zijn vrouw, heeft hij weinig aandacht. En de kinderen moeten al helemaal niet aan zijn hoofd zeuren, want dat kan hij er absoluut niet bij hebben nu. Dat ze dat met z’n allen niet snappen!

Met Guusje zit het anders in elkaar. Zij heeft het prima naar haar zin op het werk alleen heeft ze verschrikkelijke vermoeidheidsklachten. Ze brengt haar klachten in verband met het feit dat ze het niet gemakkelijk heeft omdat ze er alleen voorstaat. Twee jaar geleden is haar man gestorven. Ze heeft veel om handen met haar huishouden van drie kinderen en haar parttime baan. Ze heeft echter het gevoel dat ze het alleen goed aan kan. Het ontstaan van de klachten viel samen met het op kamers gaan van haar oudste zoon die sedert de dood van haar man een grote steun voor haar was geweest. Ondanks verschillende medische onderzoeken kan men geen oorzaak vinden voor haar vermoeidheidsklachten.

Er zijn allerlei situaties waarin mensen kunnen vastlopen. Problemen thuis of op het werk, gebeurtenissen die iemand persoonlijk raken, een conflictsituatie die uit de hand loopt: het zijn stuk voor stuk omstandigheden die mensen in hun persoonlijk functioneren belemmeren. Ze zien het niet meer zitten, heet het dan vaak. Ze voelen zich ellendig, trekken zich terug, raken er soms zelfs overspannen of neerslachtig van. Vaak helpt het om een weekje ‘time out’ te nemen. Maar soms is dat niet genoeg, en moet er meer gebeuren om uit zo’n dal te komen. Als de huisarts met het voorschrijven van een poosje rust en misschien een enkele ondersteunende pil niet verder meer komt, dan moet er vaak toch andere hulp aan te pas komen. De Psychiater maar? Of de Riagg?

Ondanks de problemen in hun persoonlijk functioneren zijn mensen als Theo en Guusje geestelijk natuurlijk niet ziek. Ze lijden niet aan een psychiatrische aandoening. Het valt dan vaak niet mee om professionele hulp te krijgen, want de Riagg heeft flinke wachtlijsten, zeker voor mensen zonder een acuut psychisch probleem.

Op zich is het waar dat ze strikt genomen met een mild probleem kampen. Maar wat is mild? Rouwproblematiek, een echtscheiding, moeilijkheden op het werk of aanhoudende stress: dat kunnen wel problemen zijn die op den duur iemand ernstig kunnen belemmeren in zijn functioneren en zijn gezondheid kunnen schaden.

Als psychosociaal werker weet Rens Mesters daar vanuit eigen beroepservaring alles van. En hij draagt ook op zijn manier bij aan een oplossing van het vacuüm, waarin veel mensen dreigen terecht te komen. Als Psychosociaal werker vult hij als het ware het gat tussen de maatschappelijk werker en de psycholoog of psychiater, door begeleiding en ondersteuning van mensen die geen ‘psychiatrische gevallen’ zijn, maar tóch in de problemen dreigen te raken. Het werkveld van de psychosociaal werker of counsellor is groot. In principe kan hij of zij worden ingezet in elke situatie waarin psychosociale problemen de zelfredzaamheid van mensen dreigt te ondermijnen.

Een counsellor biedt niet alleen een luisterend oor en warme belangstelling; hij heeft ook de deskundigheid om met sterk sturende technieken veranderingen aan te brengen in het gedrag van mensen, of in de manier waarop ze bepaalde problemen ervaren.

Naar: Psychosociaal werker: de sturende raadgever, Haagsche Courant 2-9-97, door Paul Houkes

 

 

Reageren?

Naam

E-mail

Reactie

 

 

 

 



 


  WEBLOG è
 
 LINKS       è

 

 

piekeren, vermoeidheid, lusteloosheid en geestelijke vermoeidheid, prikkelbaarheid, onrust en gejaagdheid, overactief zijn, niet stil kunnen zitten of staan, onvoldoende greep op uw leven hebben het gevoel hebben uit balans te zijn, neerslachtigheid, somberheid, angstgevoelens en onzekerheid , piekeren, concentratiestoornissen, geheugenverlies, slaapproblemen, neiging om moeilijke situaties te vermijden, niet meer kunnen genieten en kunnen, ontspannen, overmatig eten, roken, alcohol- en, koffiegebruik, relatieproblemen, verwerking van scheiding, overlijden of een andere ingrijpende, ervaring, lichamelijke klachten (zoals: hoofdpijn, spierpijn, maagpijn, benauwdheid, druk op de borst, duizeligheid en tintelingen in de armen en benen, overmatig transpireren, beverige of trillende handen, hartkloppingen, vaak verkouden en/of griep)

>