home | diensten | verwijzers | over MCC | weblog | contact

rensmesters

counselling,coaching&psychologie


Heb je goede voornemens of ga je je ideaal creëren?

Geschreven door Rens Mesters
Donderdag, 23 december 2010

Als het jaar er bijna op zit en het nieuwe jaar zich aandient is dat vaak een moment waarop we goede voornemens maken. Stoppen met roken, afvallen of bijvoorbeeld meer sporten. We nemen ons van alles voor waar we vanaf willen of anders willen gaan doen in het nieuwe jaar.

In onze dagdromen kunnen we ons voorstellen dat onze wens is uitgekomen en ons denkbeeldig vervulling geeft. Hierin hebben we geen last meer van onze frustraties. Onze behoefte is bevredigd en onze gebreken zijn goed gemaakt of weggevallen. Kortom, in je dagdromen fantaseer je over iets in jou of je omgeving dat goed gemaakt moet worden. Klinkt goed en ideaal, Maar als je ze overdrijft, kunnen dagdromen je doen afdwalen, en je kwetsbaar maken voor de harde werkelijkheid. Je zou er opnieuw door gefrustreerd kunnen raken.

Je ideale vorm creëren
Als je jezelf iets wilt toewensen, ga dan uit van de werkelijkheid en richt je wens op het realiseren van je ideale vorm met zijn mooiste kwaliteiten. Kies een kwaliteit uit die jij meer vaste vorm wilt gaan geven.

dankbaarheid             vitaliteit                    opgewektheid
wijsheid                    volharding                 begrip
kracht                       samenwerking            vreugde
moed                        trouw                       vrijheid
creativiteit                 vrede                        liefde
humor                       ...                            ...                           

Stel je dan deze kwaliteit in zijn hoogst mogelijke graad van perfectie en zuiverheid voor. Visualiseer dit in elk detail, laat je inspireren door voorbeelden, objecten, mensen die voor jou deze kwaliteit representeren. Hou dit beeld en de bij behorende emotie even vast, en laat de kwaliteit zich in zijn mooiste vorm aan je presenteren.

Creëer ruimte in jezelf voor het aanwezig zijn van jouw gewenste kwaliteit en het gevoel dat deze zich in jou manifesteert. Stel je dan voor dat je één wordt met dit beeld en deze emotie. Alsof je ermee versmelt. Voel de kwaliteit ervan, van jouzelf worden. Voel hoe het je lichaam doordringt en je hele doen en laten doordrenkt. Stel je vervolgens voor dat je deze kwaliteit en het bijbehorende gevoel meeneemt in je dagelijkse leven. Maak de voorstelling hiervan het zo levendig mogelijk. 

Door regelmatige oefening gaat de werkelijkheid, steeds vaker reflecties geven en (tijdelijk) samenvallen met je gewenste ideaal. Zodra je je ideale kwaliteit kunt voorstellen en voelen, kan het je inspireren en stimuleren tot handelen. Hierdoor ben je in staat in een bepaalde periode je doel te vervullen. En niets anders dan het inzetten van de kwaliteit zelf zou daarvoor hebben kunnen zorgen. Vreugdevolle momenten, zullen het teken zijn dat je je ideaal aan het vervullen bent.

Veel vreugdevolle momenten toegewenst!

_________________________________________________

Marijke Fitz Verploegh Schrijft:
28 december 2010

Mooi stukje Rens! Wat jij daar schrijft is heel instructief en ook stap voor stap te doen. Ik geloof dat ik het ook zo doe. De resultaten zijn er naar. Meer waardering voor mezelf en de wereld om me heen geeft ook steeds meer blijk van waardering. Alsof de realiteit van daarbuiten zich voegt naar de realiteit van binnen. En ja, dat geeft zeker vreugdevolle momenten.

_________________________________________________

Reageren?

Naam

E-mail

Reactie


 

 



 


  WEBLOG è
 
 LINKS       è

 

 

piekeren, vermoeidheid, lusteloosheid en geestelijke vermoeidheid, prikkelbaarheid, onrust en gejaagdheid, overactief zijn, niet stil kunnen zitten of staan, onvoldoende greep op uw leven hebben het gevoel hebben uit balans te zijn, neerslachtigheid, somberheid, angstgevoelens en onzekerheid , piekeren, concentratiestoornissen, geheugenverlies, slaapproblemen, neiging om moeilijke situaties te vermijden, niet meer kunnen genieten en kunnen, ontspannen, overmatig eten, roken, alcohol- en, koffiegebruik, relatieproblemen, verwerking van scheiding, overlijden of een andere ingrijpende, ervaring, lichamelijke klachten (zoals: hoofdpijn, spierpijn, maagpijn, benauwdheid, druk op de borst, duizeligheid en tintelingen in de armen en benen, overmatig transpireren, beverige of trillende handen, hartkloppingen, vaak verkouden en/of griep)