home | diensten | verwijzers | over MCC | weblog | contact  

rensmesters

counselling,coaching&psychologie

 

5 tips voor kinderen die zich moeilijk kunnen concentreren

Ben jij vaak met je gedachten ergens anders, betrap je jezelf erop dat je steeds naar buiten staart of vindt je het lastig om lang stil te blijven zitten? Dan vind jij het waarschijnlijk moeilijk om je goed te concentreren. Wanneer dit vaak voor komt, kan dat erg vervelend zijn. Een van de moeilijkste dingen als je je niet goed kunt concentreren, is opletten in de klas. Dat is vervelend, want dan mis je vaak belangrijke uitleg of krijg je misschien op je kop van de juf of meneer!

Wist je trouwens dat concentreren uit allemaal verschillende vaardigheden bestaat zoals; luisteren, je aandacht richten, stil zitten, jezelf focussen. Dus wanneer het je nog niet allemaal tegelijk lukt, dan kun je misschien al wel een deeltje oefenen!

Hieronder vindt je een paar tips die je hierbij kunnen helpen:

1.     Het klinkt misschien simpel, maar zorg dat je bureau opgeruimd is. Leg je etui bijvoorbeeld boven aan je tafel en leg alleen het schrift op tafel dat je nodig hebt. Je wordt op deze manier zo min mogelijk afgeleid door andere dingen om je heen.
 

2.     Zorg dat je niet naast het raam zit. Veel kinderen die zich niet goed kunnen concentreren, vinden het extra lastig om hun aandacht erbij te houden als er naast hen van alles gebeurd. Help jezelf dus een handje, en vraag om plaatsje aan de andere kant van het lokaal.
 

3.     Als je zelfstandig aan de slag gaat, zorg dan dat je volgens een vast stappenplan aan de slag gaat. Dit stappenplan is als volgt:

-         Bedenk wat je moet gaan doen (bijvoorbeeld rekenen)

-         Bedenk vooraf hoe je het gaat doen         
(wat heb je allemaal nodig?)

-         Ga aan de slag en maak het helemaal af
(wanneer en hoe lang ga je aan de slag) 

-         Kijk je werk na                               
(let goed op slordigheidsfouten!)
 

4.     Drukke kinderen om je heen, kunnen je ook vaak uit je concentratie halen. Het helpt dan om je hiervoor af te sluiten. Dit kun je doen door bijvoorbeeld niet naar hen te luisteren. Of kun je met de juf/meneer afspreken dat je op een rustigere plaats mag gaan zitten. Je hebt tegenwoordig ook speciale koptelefoons die je in de klas op mag zetten, zodat je rustig kan werken.
 

5.     Als je het lastig vindt om lang stil te blijven zitten, helpt het om even echt te mogen bewegen. Je kunt bijvoorbeeld afspreken dat je even naar het toilet mag lopen of dat je wat vaker meehelpt met uitdelen. Wanneer je even hebt bewogen, kun je daarna weer beter opletten!
 

Wilt u als ouders meer weten over concentratieproblemen of AD(H)D? Balans (www.balansdigitaal.nl) is een landelijke oudervereniging waar u hier meer informatie over vindt. Ook staan hier goede boekentips die u handvatten bieden in de omgang met uw zoon/dochter.

Merk jij dat je last hebt van concentratieproblemen en wil je hierbij begeleiding? Dan is individuele begeleiding bij een kinder- en jeugdpsycholoog vaak een goede oplossing. Zij kan je effectief helpen je concentratie te versterken. Maak vrijblijvend een afspraak.

č Plan een GRATIS kennismakingsgesprek..

Een groot aantal zorgverzekeraars erkent de waarde van psychosociale begeleiding voor kinderen en vergoedt een groot deel van de behandeling/consulten.
Klik hier voor meer informatie:
Tarief & Vergoeding
>>>

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Sanne Krens
Kinder- en jeugdpsycholoog


Plan een vrijblijvend kennismakingsgesprek in de online agenda
              of bel
013-8220022

 


č kinder- en jeugdbegeleiding
č Werkwijze
č Tarief & Vergoeding
č Veel voorkomende problemen

č Trainingen
 

 

 


"Ik vond het gesprek fijn, voelde me daarna rustiger in mijn hoofd. Sanne vroeg goed door, dat was leerzaam waardoor ik geleerd beter met moeilijk situatie om te gaan. Ik zag er telkens weer naar uit om met haar te praten."

(Tiener van 14 jaar)

Meer reacties referenties  č
 

 

 

 

piekeren, vermoeidheid, snel emotioneel, gevoel van spanning, stress, angst, meer balans, conflicten, rouw, isolement, relatieproblemen, gevoel van leegte, gebrek aan zingeving, counselor, zelfvertrouwen, trauma, psychologische of psychosociale hulp,  burnout, burnout, aanpassingsproblemen, stress symptomen, webshare, reďntegratie, psycholoog, mediation, conflictbemiddeling, persoonlijke effectiviteit, mental coach, counsellor, verzuim, ziekte, ruzie, gedragspatronen doorbreken, opleiding, trainer, persoonlijke ontwikkeling, therapeut, EFT Emotional Freedom Techniques, tegen je grens aanlopen, beter leren omgaan met stress, emotie en stressmanagement,, assertiviteit, Online, Skype, uitgeput of vermoeid gevoel, Oisterwijk, Moergestel, Udenhout, Goirle, Riel, Rijen, Gilze, Berkel-Enschot, Loon op Zand, Waalwijk, Huilbaby’s,Zindelijkheid, Problemen met in- en doorslapen, Ongehoorzaamheid / niet luisteren, Opstandig gedrag, Driftbuien, Boosheid, Peuterkoppigheid, Seksualiteit, Emotionele problemen, Stil- en teruggetrokken gedrag, Rivaliteit tussen broers en zussen, Faalangst, Onzekerheid bij kinderen, Ontwikkelingsproblemen, -stoornissen en ontwikkelingsachterstand, Verstandelijke beperking, Traumatische gebeurtenissen, rivaliteit tussen broers en zussen, huilbaby’s, zindelijk worden, slaapproblemen, boos en opstandig gedrag, grenzen stellen, eetproblemen, vragen over de ontwikkeling van uw kind, het verbeteren van de sfeer in huis, agressie, leren begrijpen wat je kind met zijn gedrag bedoelt, het opvoeden van kinderen met een stoornis of een ontwikkelingsachterstand, het verbeteren van uw relatie met uw kind, onzekerheid van u als ouder, het terugvinden van het plezier in het ouderschap, Kindertherapie, jeugdbegleiding, kinderbegeleiding, kindertherapie, kindertherapeut, kindercounselling, kindercoach, kindercoaching,