rensmesters counselling,coaching&psychologie
Geschreven door Rens
Mesters Datgene waar je aandacht op gericht is groeit. Boeddha wist dit al lang. Hij zei immers: ‘De geest is alles. Wat je denkt zul je worden.’ Maar hoe werkt dat nou eigenlijk? Vanuit de neurowetenschappelijke benadering ziet men het zelfde beeld. Namelijk daar waar je je aandacht opricht creëer je in je hersenen verbindingen. En als je maar lang en vaak genoeg ergens je aandacht op richt wordt die verbinding in je hersenen een relevant en stabiel circuit dat relatief makkelijk toegankelijk is. Zo hebben we gaandeweg ons leven een complete mentale kaart van onszelf en onze kijk op de wereld gecreëerd. Deze mentale kaart beïnvloed vervolgens weer onze perceptie, onze doelen en onze verwachtingen. Het placebo effect is hierop gebaseerd. Een pil werkt bijvoorbeeld omdat we verwachten dat het ons pijnverlichting gaat geven. Deze mentale verwachting maakt dat het brein zich richt op circuits in de hersenen die verbonden zijn met de ervaring van pijnverlichting.
Aandacht richten op oplossingen Je kunt je brein activiteit veranderen door, op een actieve en constructieve wijze, gefocust aandacht te trainen. De sleutel tot verandering in het brein is het systematisch trainen van een zelfobserverende vaardigheid, genaamd mindful bewustzijn. Dit helpt je om rationeler met emotionele stimuli om te gaan. Onze hersenen werken continu of we er nu om vragen of niet, zowel overdag als ’s nachts. We hebben maar weinig controle over de verbindingen die er elke seconde binnen de hersenen gelegd worden. Zo is het ook met de duizenden gedachten die al het ware uit het niets in ons bewustzijn te voorschijn komen. Onze hersenen vuren ongeremd duizenden signalen af en die zijn niet allemaal even nuttig.
De ruimte zit in het 'Veto-moment'
‘De kracht zit hem in de focus’. Het op deze manier bewust worden van je gedachten en gewoonten, en ze op te vangen voordat ze jou te pakken hebben, is een nuttige vaardigheid om te beoefenen. De rol van de coach is je te helpen je aandacht op het juiste gevoel en activiteiten te richten. Op deze wijze ga je vanzelf steeds minder en minder van je oude gewoontes doen en ontstaat er ruimte voor iets nieuws; gewoon door de ruimte tussen impuls en reactie bewust op te zoeken. Daar in die ruimte waarin je meer in contact staat met het hier-en-nu, kan een nieuw inzicht ontstaan. De volgende keer geef ik paar handreikingen om deze ruimte verder te ontwikkelen. _________________________________________________ Arina Schrijft: "Dat
de hersenen erin slagen, neurale patronen te creëren die de dingen die
worden ervaren in kaart te brengen als voorstellingen, een belangrijk
onderdeel van het bewust zijn." Het Zelf-als object en het Zelf als
subject, geen tweedeling maar samen een nieuwe laag van neurale
processen. Bron voor liefhebbers: Antonio damasio
|
|
piekeren, vermoeidheid, lusteloosheid en geestelijke vermoeidheid, prikkelbaarheid, onrust en gejaagdheid, overactief zijn, niet stil kunnen zitten of staan, onvoldoende greep op uw leven hebben het gevoel hebben uit balans te zijn, neerslachtigheid, somberheid, angstgevoelens en onzekerheid , piekeren, concentratiestoornissen, geheugenverlies, slaapproblemen, neiging om moeilijke situaties te vermijden, niet meer kunnen genieten en kunnen, ontspannen, overmatig eten, roken, alcohol- en, koffiegebruik, relatieproblemen, verwerking van scheiding, overlijden of een andere ingrijpende, ervaring, lichamelijke klachten (zoals: hoofdpijn, spierpijn, maagpijn, benauwdheid, druk op de borst, duizeligheid en tintelingen in de armen en benen, overmatig transpireren, beverige of trillende handen, hartkloppingen, vaak verkouden en/of griep)